Introductie: Camera Inspectie Systeem

Harderwijk, 16 juli 2024 – Om een zo groot mogelijke kwaliteit in product en leverbetrouwbaarheid te realiseren, hebben wij recentelijk een Camera Inspectie Systeem (CIS) laten ontwikkelen en geïmplementeerd.

“Eén van de belangrijkste redenen voor de ontwikkeling van het CIS is om de machineoperators te ondersteunen bij de kwaliteitscontrole, waardoor ieder profiel al tijdens de productie gecontroleerd wordt. Zo worden eventuele afwijkingen al tijdens de productie ontdekt en direct hersteld”, aldus Leon Wijnbergen, Production Improvement Engineer bij Kawneer. Leon is vanaf het begin bij de ontwikkeling betrokken geweest om de eisen van het camerasysteem af te stemmen op het productieproces.

Optimale kwaliteit
Er zijn per productielijn twee camera’s geïnstalleerd. De eerste camera controleert of de juiste componenten zijn toegepast en op de juiste positie zijn geplaatst voordat de componenten door middel van een wals aan elkaar gefixeerd worden. De tweede camera controleert of het profiel dat uit de walsmachine komt voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen m.b.t. haaksheid en parallelliteit.

Als er een onregelmatigheid wordt geconstateerd voordat de samengestelde componenten de wals ingaan worden de componenten uitgenomen, gecorrigeerd en opnieuw in het proces opgenomen. Dit voorkomt de levering van een foutief profiel en/of onnodig schroot. Wordt de afkeur geconstateerd nadat het profiel gewalst is dan wordt het proces gestaakt en de instellingen van de machine bijgesteld.

“minder klachten en retouren, minder schroot door afkeur
en dus een efficiënter productieproces”

Leon: ”Het resultaat van dit camerasysteem is duidelijk merkbaar: minder klachten en retouren, minder schroot door afkeur en dus een efficiënter productieproces. Bovendien past deze innovatie perfect binnen de duurzame ambities van Kawneer, aangezien er minder schroot ontstaat en er minder handelingen en transportbewegingen nodig zijn”.

Kawneer & Artificial Intelligence
Wat dit camerasysteem uniek maakt, is dat het niet alleen brute voorraadprofielen kan controleren, maar dankzij AI ook klantspecifiek gelakte profielen. Hierdoor wordt de kwaliteitscontrole nog verder geoptimaliseerd en worden potentiële afwijkingen al in een vroeg stadium gedetecteerd en gecorrigeerd.

Met dit Camera Inspectie Systeem zetten we een belangrijke stap richting een nog betere productkwaliteit en klanttevredenheid. Door ons continue streven naar innovatie en verbetering blijven we voorop lopen in de markt van aluminium gevelprofielen.